torsdag 28 januari 2010

Hembesök med eftervärme!! 25/1

I dag hälsade jag på hemma hos Betlehem, en av tjejerna som går på vår mammagrupp med sin lille pojke, nu 6 månader. Hon är helt ensam. Hon var gift, men när det visade sig att hon var hiv-positiv lämnade hennes man henne, eller blev snarare tvingad till det av domstolen eftersom han hade misshandlat henne mycket svårt. Hans släkt kom och tog det mesta från henne och hon ställdes därmed verkligen på ”bar backe”.

Första gången hon kom till oss på "Dorkas", som hivarbetet heter, var hon mager, blåslagen och hade märken efter strypgrepp på halsen. Det var då mycket tveksamt om hon skulle kunna ta hand om sitt barn. För några veckor sedan fick hon ett s k mikrolån för att komma i gång och få inkomst och kunna försörja sig.

Hon bor i ett hus, snarare skjul, som kommunen upplåter för de allra fattigaste, till en mycket litet summa, typ 2 kronor per månad, nere vi sjön. Där bor det över 50 familjer, men det fanns inte någon affär eller någonstans köpa något . Nu hade hon i sitt lilla hus, börjat sälja kaffe, mjöl, kryddor mm. Det var så positivt se henne i gång med något som verkligen upptog hela henne. Nu kunde hon plötsligt påverka sin situation och delade tankar och planer med oss för sin framtid.På vägen tillbaka liftade hon med till marknaden där hon skulle köpa in mer för att sälja. Underbart se vilken potential det finns i människor när de får möjligheter!

I dag är det mycket fokus på etiopisk TV om den hemska flygolyckan som skedde i natt. Ett Ethiopian Airlines plan störtade i havet utan för Libanon strax efter start från Beirut International Airport. Ombord fanns 92 personer vara 51 var libaneser, 28 etiopier samt personer från bl a Ryssland, Canada. Fruktansvärd olycka och ingen tros ha överlevt. Ethiopian Airlines har varit förskonat från olyckor och det var senast 14 år sedan en liknade olycka inträffade. Många är lamslagna inför detta naturligtvis, och det är verkligen samtalsämnet för dagen.

Inga kommentarer: