söndag 25 oktober 2009

Mammagrupper med svåra frågor

I veckan som gick startade vi upp med mammagrupper i vårt hivarbete! Så roligt och fantastiskt! Det har varit en idé väääldigt länge och som svensk så får man ju lätt en sådan idé. En nybliven mamma i Sverige har ju all behövlig information runt sig från dag 1 i tidningar, böcker och på ett oräkneligt antal sidor på nätet. Dessutom har man mycket allmän kunskap samt går på just föräldragrupper. När det var aktuellt för mig fascinerades jag av hur vi satt där och fick massa information, som vi egentligen redan hade, men ändå kändes som ny.

I Sverige handlar det mycket om att bryta isolering och skapa mötesplatser. Här är inte det en bristvara. Dessutom går man helst inte ut med sitt barn och då rakt inte när det är litet. I stället har mitt arbete varit att hälsa på och mer individuellt ge råd och stöd.

Nu har vi i alla fall börjat mötas varje onsdag tillsammans med 6 mammor med barn under 1 år. De vanliga ämnena som mat, vård, barn utveckling står på programmet, men redan första gången så märktes att deras behov handlade om helt andra saker. Något oförberedd måste jag medge, så kom samtalen att handla om huruvida man ska behålla sig barn eller inte. Hur klokt det är att behålla sitt barn om du inte vet att du kan försörja det i framtiden osv. Oerhört relevanta frågor för dessa mammor – samtidigt ”förbjudna”. Två mammor som tidigare adopterat bort var sitt barn kunde se att det då var nödvändigt, men att de nu vill göra allt för att behålla och ta hand om det barn de fått. De gjorde vad de kunde för att övertyga de andra om att inte ge upp.

Samtliga mammor är hivsmittade och några är ensamstående. En kvinna förlorade sin man i en olycka strax före hennes lilla flicka föddes. I samband med det visade det sig att hon hade hiv. För några månader sedan kom hon till tro på Jesus och har fått tro på livet och framtiden igen. Vi önskar fortsätta stödja henne att se sin flicka som en Guds gåva, en unik individ med mening i sitt liv och inte en börda. Vi vill stå med henne i dessa oerhörda svåra frågor, men peka på Guds väg.

Inga kommentarer: