torsdag 26 november 2009

Volontärträning är nu en verklighet!

Under två helger har vi volontärträning i det sociala arbetet i församlingen i Awassa. 20 personer, som valt att ställa sig till förfogande, får utbildning i ämnen som hälsa, nutrition, hiv och aids, testning och medicinering rörande hiv, homebased care, familjearbete samt rådgivning och krishantering.

Många har hört mig prata om detta och jag har ofta lagt fram det för förbön. Det som är banbrytande i detta till synes enkla upplägg, är att volontärerna kommer att arbeta utan lön, viss tid per vecka. Det är något nytt här. Flera är mycket fattiga och själva hivpositiva. De väljer att ge det de har till Gud och vet att han kommer välsigna det de ger. Flera av dem som går kursen fick själva hjälp när de var svårt sjuka och vill nu hjälpa andra. De brinner för evangeliet och vet att det är den viktigaste gåvan de kan ge.

I vårt arbetet är omkring 100 hivpositiva inskrivna och fram till nu har vi varit 3 personer i arbetet. Det har inte räckt för att möta behoven. Visionen är att arbetet ska växa och bli starkt och att volontärerna kommer att bli en viktig del i detta. Behoven är stora vad gäller att informera och ge råd samt att stödja familjer rent praktiskt. Att sköta om sjuka människor i sina hem eller på sjukhus är också en viktig uppgift.

Förutom att vi själva undervisar; jag och Anita Fållsten från Sverige, så har vi lärare från Röda korset samt från projektet Kasala i Addis. Vi tror på en kanonhelg!!

Inga kommentarer: