torsdag 28 januari 2010

Så var det jul, igen! 7/1

Ja, när allt känns så där bra och avklarat med både jul och nyår och man vill städa ut allt pyssel och cypressen som börjat ledsna på det hela...ja, då börjar vi om från början! I dag, 7 januari infaller den ortodoxa julen och alla kristna i Etiopien firar jul! Vi började redan i morse kl 7 med julotta i kyrkan. Vi smög oss i väg innan barnen vaknade, eftersom det inte skulle fungera att ha dem med. Det höll på till 11.30. Sång, körer, ljuständning, läsning och predikan. Alla körerna sjöng tillsammans och det var verkligen inget som liknade "stilla natt" vare sig i text, ton eller stämning! På slutet dansade hela kyrkan! Körerna dansade runt på estraden, de äldre dansade runt i gångarna och alla övriga hade ljus att "vifta" med och jublade, sjöng och dansade runt. Vilken stämning! Underbart fira Jesu födelse på det viset!

Jag hade blivit ombedd vara en av dem som skulle läsa bibelord, på amharinja...och tända ljus. Ja, för er som vet hur jag kämpar så var det en delseger att läsa Joh 1:14 inför 5 000 personer, dock nedskrivet förstås, och till allas jubel klara av någorlunda uttal till sista fidellen!

Väl hemma så firade vi hos oss tillsammans med Solomons föräldrar som kom från Wondo, Solomons äldre bror Samuel med familj samt Guennet, Dessu och Brook som bor hos oss. Doro wot hade svärmor samt min svägerska med sig och Guennet (igen!!) hade lagat övriga maten! Efter en härlig eftermiddag med släkten så åkte jag i väg med barnen på inte mindre än två födelsedagskalas. Men, de hade så kul och fick leka av sig och behövde inte äta mer den kvällen...

Inga kommentarer: